Option overload

Keuzes keuzes keuzes. We komen om in de mogelijkheden. We zien dat al een tijd als een van de keerzijden van onze moderne samenleving. Waar men bang was dat de komst van internet vooral een information overload zou brengen blijkt dat de vele keuzemogelijkheden veel meer impact hebben. Option Overload noemen we dat.

Tegenbewegingen zijn al op gang gekomen. Het duidelijkst bij producten: Simpele PC’s en simpele consumenten-elektronica spelen allemaal in op het gevoel van keuzemoeheid dat bij de consument leeft.
Ook diensten krijgen eenduidige varianten zoals de simpele mobiele abonnementen.
Of meer subtiel: bij complexe diensten worden met privileges de keuzen verpakt in een voorkeursbehandeling. Vanuit een marketingbenadering natuurlijk een slimme manier om in te spelen op de behoeften van consumenten.

Interessant is echter ook de manier waarop een goede werking van adviesfiltering in een netwerkmaatschappij kan zorgen voor nieuwe mechanismen om het hoofd te bieden aan option overload.

Lees verder op Molblog …

Published by

iskandr

I work as strategy director @info.nl, one of the oldest internet agencies in the Netherlands. Based in the heart of Amsterdam, specialized in the creation and realization of online services. Inspired on our models Virtual Warmth and Exploding Website and Realtime Company. I'm educated as Industrial Design Engineer I work since 1994 in digital media as interaction designer, concept developer and strategist. Enthusiastic of the added value of interactiveness and the social power of connected media I advice our client how to transform their products and services into online platforms. My passion lies in how human behavior works and is related to the use of products and services and the interactions with others. Looking for longtime developments and creating these to robust concepts.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s