Option overload

Keuzes keuzes keuzes. We komen om in de mogelijkheden. We zien dat al een tijd als een van de keerzijden van onze moderne samenleving. Waar men bang was dat de komst van internet vooral een information overload zou brengen blijkt dat de vele keuzemogelijkheden veel meer impact hebben. Option Overload noemen we dat.

Tegenbewegingen zijn al op gang gekomen. Het duidelijkst bij producten: Simpele PC’s en simpele consumenten-elektronica spelen allemaal in op het gevoel van keuzemoeheid dat bij de consument leeft.
Ook diensten krijgen eenduidige varianten zoals de simpele mobiele abonnementen.
Of meer subtiel: bij complexe diensten worden met privileges de keuzen verpakt in een voorkeursbehandeling. Vanuit een marketingbenadering natuurlijk een slimme manier om in te spelen op de behoeften van consumenten.

Interessant is echter ook de manier waarop een goede werking van adviesfiltering in een netwerkmaatschappij kan zorgen voor nieuwe mechanismen om het hoofd te bieden aan option overload.

Lees verder op Molblog …

Published by

iskandr

I am a design director at Structural. I curate and organize ThingsCon Netherlands and I am chairman of the Cities of Things Foundation. Before I was innovation and strategy director at tech and innovation agency INFO, visiting researcher and lab director at the Delft University of Technology coordinating Cities of Things Delft Design Lab.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s