Karakterverschil Twitter en Jaiku

Ze lijken vreselijk op elkaar; Twitter en Jaiku. Maar een klein incidentje vanavond onderstreepte voor mij een belangrijk karakterverschil tussen de twee. Wat gebeurde er?

Twee van die presence dingen bijhouden gaat mij echt te ver, dus leek het me handig mijn Jaiku posts in mijn Twitter presence te laten lopen via een feed. Het API van Twitter laat het toe aan derden daar handige dingen voor te maken. Zo heb ik dat al ‘s geprobeerd via Twitterfeed. Maar daarmee werd nooit een Jaiku post naar Twitter mee doorgezet. Vandaag kwam ik rss2twitter tegen. Daar ook de Jaiku-feed ingehangen en het werkte. Alleen niet helemaal goed.

Jaiku heeft namelijk de mooie feature dat feeds die je eraan koppelt eventueel worden geclusterd als er grote aantallen posts tegelijkertijd worden gedaan. Handig bij een upload van een paar honderd foto’s naar Flickr of een uurtje muziek luisteren via Last.fm. Zo’n clustertje wordt een enkele Jaiku-post. Nu blijkt echter dat rss2twitter die clusters gewoon weer uit elkaar trekt. En zo had ik opeens twee pagina’s met twitterposts in een keer. Een soort twitterbom dus. Behoorlijk irritant voor mijn Twitter-vriendjes.

Dus de feed weer verwijderd. Maar bij het bekijken van de posts in de Twitterstream viel me op dat die helemaal niet geschikt is voor dergelijke ‘anonieme’ bijdragen. Het rudimentaire uiterlijk zal daar aan bijdragen, en het gebrek van enige categorisering in de posts, in tegenstelling tot Jaiku.

Daarmee hebben de twee dus een duidelijk karakterverschil. Jaiku is veel meer een weergave van wat je aan doen bent en een aggregator van alle persoonlijke media waar je actief in bent. Het automatisch bijvoegen maakt dat alleen maar duidelijk.
Twitter is echt een microblog tool waar je razendsnel en compact je mening over zaken geeft. Dat gaat vaak gepaard met locatiegebonden berichten, wat eigenlijk niet anders is als al die mensen die in de trein moeten vertellen dat ze in de trein zitten. En daarmee hebben Jaiku veel met elkaar gemeen, maar zijn toch ook heel anders.

Benieuwd of dat verschil in de toekomst zich zal versterken, of dat ze naar elkaar toegroeien…

Published by

iskandr

I am a design director at Structural. I curate and organize ThingsCon Netherlands and I am chairman of the Cities of Things Foundation. Before I was innovation and strategy director at tech and innovation agency INFO, visiting researcher and lab director at the Delft University of Technology coordinating Cities of Things Delft Design Lab.

One thought on “Karakterverschil Twitter en Jaiku”

  1. Belangrijk onderscheid is dat Jaiky niet alleen fungeert als aggregator maar ook als filter(je kan je unsubscriben voor elke individuele feed).

    Daarnaast vind Jaiku dat elke post een conversatie kan worden en maakt daar plek voor. Een ander voorbeeld zijn de channels..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s