Drang naar live verbondenheid

Het lijkt tegenstrijdig. We gaan meer en meer via virtuele omgeving met elkaar verbindingen aan. Maar tegelijkertijd zoeken we elkaar meer en meer op bij allerhande bijeenkomsten. De evenementen kalender gaat maar door, elke week zijn er weer talloze evenementen waar iedereen elkaar ontmoet. Als je een beetje actieve community in Twitter komt de een na de andere bijeenkomst langs. En ze zijn allemaal interessant. Niet om de sprekers of de inhoud, maar om de context van het live beleven van hetzelfde met je favoriete peers.

Het is eigenlijk ook niet tegenstrijdig als je er goed over nadenkt;
…doordat we in onze nieuwe ‘virtuele’ sociale omgeving online met veel meer contacten intensievere relaties onderhouden horen we meer wat er allemaal te doen is, komen we met veel meer in aanraking
…omdat je alles in principe online kunt volgen maak je het verschil door ergens live bij te zijn. Op conferenties zijn maar een klein gedeelte van alle mensen die meedoen via de backchannels en de lezingen uiteindelijk zullen hebben gezien. Je wilt graag betalen voor er zijn op dat moment en gelijkgestemden in levende lijve ontmoeten.
…daarbij is de waarde van de social media het delen, en het voeren van een conversatie. En een conversatie voer je niet in verschillende tijdslots, dat moet je tegelijkertijd doen.
…en de conversaties hebben onderwerpen nodig (of social objects). Een goed event zorgt er dan ook vooral voor dat die objecten er zijn.

Het is dan ook lucratief om een evenement te organiseren. Al dan niet betaald. Het is ook een medium van belang voor adverteerders (sponsors) die zich kunden binden aan de positieve vibes die vanzelf ontstaan bij al die ontmoetingen.

In de zakelijke wereld zie je dit fenomeen heel duidelijk in conferenties, maar het beperkt zich daar niet toe. De ontwikkeling naar het belang van live tv wordt hierdoor ook versterkt. En uiteindelijk zal de experience economy met al zijn georganiseerd tijdverdrijf evolueren naar een social experience economy waarin het delen met je eigen community een onmisbaar onderdeel wordt. Het uitbreiden van belevenissen met de mogelijkheid tot delen met je omgeving zal dan vast ook verder een vlucht nemen. De eerste goede voorbeelden zijn er al, denk aan de mogelijkheden van Beeld en Geluid om je belevenissen te delen. De volgende stap is dat dat ook live kan.

Ondertussen tot ziens op het volgende evenement.

Published by

iskandr

Iskander Smit is an innovation director at tech and innovation agency INFO, visiting researcher and lab director at the Delft University of Technology coordinating Cities of Things Delft Design Lab, and chairman and organizer of ThingsCon Netherlands.

One thought on “Drang naar live verbondenheid”

  1. Juist! Mooie analyse. Ik zie voor me dat er nog een hoop moois valt te beleven door TV kijken te verrijken met 2.0 tools. Stel je voor, een USB dongle die je afstandsbediening kan uitlezen, en ook zelf kan zappen. Met de hoeveelheid laptops die we tegenwoordig in de huiskamer hebben kan dat nog tot leuke mashups leiden me dunkt! :-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s