The battle for the home cloud media

Samsung has acquired SmartThings, a Kickstarter project to create a smart home platform. It is the next step in the battle for domination in the home cloud media. Entering the house and adding a new media touchpoint is part of all major strategies.

This blogpost was published on Adformatie earlier, in Dutch.

 

Samsung neemt SmartThings over, een Kickstarter project voor een smart home platform. Het is een nieuwe stap in de strijd om het slimme huis als medium naar de klant.

Op mijn bureau liggen drie hubs voor verschillende connected products. Eentje voor de Philips Hue, eentje voor de Little Printer en eentje voor de Air Quality Egg. En dat zijn er nog maar een paar. Het is een teken van de huidige status van het verbonden huis of smart home; het zijn nog silo’s.

Nu is de Little Printer gebouwd op het platform van BERG Cloud, de spin-off van het beroemde designbureau uit Londen, BERG. Het past bij de battle of the smart home. Vrijdag was daar een nieuwe stap: Samsung heeft SmartThings overgenomen. Dit van origine Kickstarter-project doet in principe hetzelfde: een netwerkoplossing voor al je slim verbonden dingen in je huis.

Apple kondigde al eerder HomeKit aan als onderdeel van het nieuwe iOS8 dat in september uitgerold zal worden via de nieuwe iPhone. Een logische actie, de eerste generatie slimme dingen zijn vooral een op een relaties tussen product en app. De waarde zit echter niet in de ‘afstandbedienings-apps’ die het nu zijn, maar zijn de combinaties tussen producten in je omgeving, gekoppeld aan de kennis over de mensen.
Google legde bij de laatste I/O conferentie de nadruk sterk op wearables via Android Wear, maar plaatst dat ook als verbindende schakel.

Samsung en SmartThings benadrukken het belang van het open platform voor third party developers. Een eerdere analyse over het verschil van insteek tussen Apple en Google over de verhouding tussen cloud en devices (Apple smart device, Google smart cloud; kort gezegd) zal alleen maar interessanter worden om te volgen. Er zijn dingen die worden gekoppeld via een cloud waardoor ze slim worden. De verbindende factor is vaak nog je telefoon, en straks je wearable.

Hoe Samsung hierin via SmartThings een positie neemt moeten we afwachten, maar het is logisch te verwachten dat alle partijen open zullen zijn voor het verbinden van alle producten van aanbieders, maar de lock-in wordt gedaan in de data die er uit voortvloeit. Want de grootste bron van data is het gebruik van alle nieuwe verbonden producten. Het is de volgende stap van het internet of things; het solid internet. Digitaal waardes met ankers in de echte wereld. Er ontstaat een digitale laag die alles wat we gebruiken tot media maakt. De volgende Facebook is de speler die dat goed bij elkaar brengt, op en wijze waarin de consument meer sturing over de inzet van de data krijgt.

Published by

iskandr

I am a design director at Structural. I curate and organize ThingsCon Netherlands and I am chairman of the Cities of Things Foundation. Before I was innovation and strategy director at tech and innovation agency INFO, visiting researcher and lab director at the Delft University of Technology coordinating Cities of Things Delft Design Lab.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s