The quality of Pebble

On Adformatie I wrote this short post on how well the new Pebble is. Because of it’s focus. It is a nice implemtation of the model of notifaction I developed from our Glass experiende too.

The post is in Dutch.

Deze week introduceerde Pebble zijn antwoord op de komende Apple Watch. Beter design en vooral een interessante upgrade van het gebruiksconcept. 

Het duurt niet lang meer of de Apple Watch zal de markt van smartwatches gaan overspoelen, 9 maart weten we de details. En als de voortekenen niet bedriegen zal het de bakens verzetten, hoewel er ook een typische Apple-productstrategie te verwachten is, kleine stapjes uitrollen van functionaliteit met een beperkte eerste versie.

Ondertussen komen nieuwe modellen binnen het Android Wear platform op de markt, momenteel gepresenteerd tijdens de Mobile World Congress in Barcelona. Huawei bijvoorbeeld introduceerde een ronde smartwatch in lijn van de Moto360. Ik heb ‘m niet geprobeerd nog uiteraard, maar het besturingsysteem Android Wear ken ik van de Moto360 en daar is nog wel wat op af te dingen. 

Interessant is de nieuwe Pebble die deze week via een slimme marketingcampagne het licht zag. Net als de eerste versie was de basis een Kickstarter-campagne en al snel werden alle records verbroken. Interessant is om te kijken naar de veranderingen in het besturingssysteem. Als een van de eerste smartwatch leveranciers is er veel ervaring. En de kracht van Pebble was altijd de beperking. Een smartwatch moet je niet proberen vol te stoppen met apps, het is een notificatiemachine en kan nuttig zijn met hele gerichte monofunctie apps. Zoals Eric Migicovsky van Pebble zegt: je zet geen apps op je Pebble, maar functies.

De nieuwe Pebble Time (dat is de naam) heeft een ander schermformaat en er is kleur toegevoegd. De beleving is daarmee behoorlijk verbeterd, ook de animaties zien er goed uit, al zullen ze niet kunnen tippen aan de scherpe hoge resolutie schermen van Apple en Android. Maar het is dan ook e-paper en heeft als groot voordeel dat het batterijleven tot een week is. Mijn Moto360 haalt het eind van de dag niet eens soms, wat met een horloge best lastig is.

Het goede van de nieuwe Pebble is de focus op het begrip tijd als interactiemetafoor. Dat past natuurlijk perfect bij een horloge, maar ook bij een wearable. Het timeline-principe als basisinteractie was een sterke eigenschap van de Google Glass, Pebble heeft het nu verder versimpeld en tot de core teruggebracht passend bij een watch.

Pebble Timeline

Pebble Timeline met blik in toekomst en verleden.

 

Ondertussen is de introductiecampagne zeer succesvol. Op Kickstarter staat de teller op bijna 12 miljoen. Daarmee bewijst Pebble en passant dat Kickstarter een interessante marketingstrategie kan zijn. Met de relatief lage prijs zal Pebble zeker enige tijd stand houden naast de Apple en Android watches.

Published by

iskandr

I am a design director at Structural. I curate and organize ThingsCon Netherlands and I am chairman of the Cities of Things Foundation. Before I was innovation and strategy director at tech and innovation agency INFO, visiting researcher and lab director at the Delft University of Technology coordinating Cities of Things Delft Design Lab.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s