Het internet bestaat niet meer

Het was gisteren voor het eerst dat de eerste 10 resultaten bij een Google zoekactie die ik deed alleen uit weblogs bestond. Een mooie markering van een ontwikkeling die al langer gaande is. Het internet als medium op zich bestaat niet meer. Het is een techniek die specifieke diensten ondersteunt.

Tim O’Reilly noemt het Web 2.0: “We are moving into a new world where everything is interconnected, where the Internet is the platform and where software is a service. Welcome to the new paradigm that is Web 2.0.”

Maar wat zijn dan die diensten en wat betekent dat voor de bestaande websites?

De volgende categorieen kun je onderscheiden

  • Communicatiediensten zijn al langer bekend. Chat wordt daarbij veel belangrijker dan e-mail zoals blijkt uit een onderzoek in Amerika onder jongeren.
  • Collaborative diensten zo zou je de weblogs, wiki’s en grouptagging sites kunnen noemen. Waar de bijdrage van anderen essentieel is voor de waarde.
  • On-demand diensten spelen in op de ontwikkeling in convergence en triple play. Talpa start met een volledige digitaal on-demand-kanaal naast de broadcast versie.
  • Overview diensten zijn persoonlijke knipselkranten. Actuele sites worden nooit meer bezocht, alles komt binnen in de RSS reader. De achterliggende sites zijn niet meer belangrijk; een contentpagina krijgt de kwaliteit van een ‘homepage’
  • Klantomgevingen bieden gebruiksdiensten voor klanten van organisaties. De relatie tussen aanbieder en klant is bepalend voor de online aanwezigheid.

De huidige corporate en marketing sites waar het internet vol mee staat zullen uit elkaar vallen.
Klantomgevingen staan op zichzelf. Waar je als klant nu eerst naar een publieke site gaat wordt de klantomgeving vanuit een certificaat op de eigen computer direct geopend.
Merken verspreiden de boodschap met publieke content via de persoonlijke knipselkranten. En via de Googles en categorieportalen waar ze nieuwe virtuele omgevingen met andere merken vormen.

Published by

iskandr

I am a design director at Structural. I curate and organize ThingsCon Netherlands and I am chairman of the Cities of Things Foundation. Before I was innovation and strategy director at tech and innovation agency INFO, visiting researcher and lab director at the Delft University of Technology coordinating Cities of Things Delft Design Lab.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s