Gespamd in Twitter

Nu Twitter talk of the town is blijken slimme marketeers het ook ontdekt te hebben. Vandaag werd ik voor de derde keer in korte tijd geconfronteerd met een nieuwe soort spam; contact-spam.

Bij Twitter en Jaiku kun je mensen als contact/vriend toevoegen. Dat kan je doen met mensen die je al kent uit het echte leven, maar veel leuker is het natuurlijk dat je ook nieuwe contacten kunt leggen. Als iemand jou toevoegt als contact en je accepteert, kun je de bijdragen in zijn stream zien.

Wat gebeurt er nu bij contact-spam? Een organisatie voegt een groot aantal mensen toe als contact. Je krijgt vervolgens in een mail een bericht dat je bent toegevoegd en gaat vervolgens kijken wie dat is. Voila, de boodschap is overgebracht. Als je toevallig ook nog de uitnodiging accepteert, krijg je ook nog allerlei berichten door je Lifestream heen.

Uiteraard heb je de mogelijkheid een persoon niet toe te kennen, zodat je wordt lastig gevallen met de berichten, en je kunt ook het contact blokken, zodat de volger niet jouw berichten kan lezen. Maar minimaal eenmal heb je wel de boodschap gezien.

En er zit nog een ander aspect aan. De eerste keer dat het mij overkwam was bij een organisatie die zich met dierenactivisme bezighoudt. Ok, ik ben zeker diervriendelijk, zelfs vegetarisch, maar geen activist. Wat is nou de grap. Op de contactlijst van de organisatie staat mijn hoofd er tussen als een van de ‘vrienden’, en zonder dat ik maar iets heb ondernomen teken ik een soort petitie. Totdat ik actief mezelf verwijder.

Overigens zijn de contactspams tot nu alleen nog cultureel van aard, nog geen grote merken die het doen (of die hebben mij nog niet gevonden):
Freeh2o
Todaysart

Published by

iskandr

I am a design director at Structural. I curate and organize ThingsCon Netherlands and I am chairman of the Cities of Things Foundation. Before I was innovation and strategy director at tech and innovation agency INFO, visiting researcher and lab director at the Delft University of Technology coordinating Cities of Things Delft Design Lab.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s