Wandelen 2.0

Vandaag heb ik meegedaan met een test van de ‘Digitale Wichelroede‘. Het was de eerste testdag van dit initiatief van de Provincie Utrecht en negen partners om op “innovatieve wijze cultuurhistorische kennis beschikbaar te maken voor de recreant van nu”.

Wat is het? In plaats van een wandelkaart krijg je een smartphone met GPS. Hierop kun je een route kiezen en loop je volgens een kaart langs interessante punten waar via geluidsfragmenten of foto’s extra uitleg wordt gegeven.
Via de site kun je ook zelf een route laten samenstellen op basis van een aantal criteria. Iets dat niet echt goed werkt nog helaas. Ook het gewoon rondstruinen en af en toe een punt tegenkomen, werkt niet echt lekker doordat de punten niet kunnen worden aangeklikt als preview.

Naast het lopen van de route en het beluisteren van de fragmenten kun je ook zelf informatie toevoegen. Dat kunnen foto’s zijn, video’s of teksten. Deze kun je via de site weer terugvinden (iets dat helaas nog niet werkt). En ook anderen die langs die punten lopen kunnen jouw toegevoegde informatie zien.

Hoe beviel het? Nog niet zo goed. Het was duidelijk een test. Het wandelgebied bij de Grebbelinie had een slechte dekking van UMTS waardoor de geluidsfragmenten tergend traag doorkomen. Het gebruiksgemak is niet altijd even goed. En soms loopt de GPS pointer niet helemaal goed op de kaart, waardoor je de informatie niet kan uitlezen. Als je zelf de punten zou kunnen klikken zal dat een hoop schelen.

Grootste gebrek nu is echter een gemis aan content. De route die wij volgden had maar een viertal geluidsfragmenten. En een hoop foto’s van eerdere wandelaars die weinig toevoegden wat we zelf al zagen.

Maar het is een potentieel krachtig concept. Zeker als je meer wordt uitgedaagd zelf informatie toe te voegen. Zoals bij het Geocaching principe waar de routes door de gebruikers worden ingevoerd. Of ervaringen worden gedeeld.

De vraag is of het aanslaat. Mijn medelopers waren een stuk minder enthousiast en zagen nog niet echt de meerwaarde ten opzichte van borden of een kaart. Juist het persoonlijke en user generated karakter uit te buiten.

In een nagesprek met de testcoördinator bleek er ook veel belangstelling te zijn van plaatselijke middenstand om aanbiedingen via de route te plaatsen; echte location based marketing in potentie dus.

Ik hoop dat de technische strubbelingen het onderzoek niet te veel negatief beïnvloeden en het initiatief wordt omgezet in een echt product. Al dan niet gewoon in een website die via je eigen smartphone te benaderen is.

Published by

iskandr

I am a design director at Structural. I curate and organize ThingsCon Netherlands and I am chairman of the Cities of Things Foundation. Before I was innovation and strategy director at tech and innovation agency INFO, visiting researcher and lab director at the Delft University of Technology coordinating Cities of Things Delft Design Lab.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s