Picnic dag 1; waar is de inspiratie?

Vandaag de hele dag op de Picnic rondgelopen. Het was nog rustig om 9 uur in de zaal. Files op de weg en voor de registratie waren daar waarschijnlijk debet aan.
Maar ook de rest van de dag had ik het idee dat het minder druk was dan vorig jaar. Maar misschien leek dat maar zo.

De plenaire conferentie was wat mij betreft in ieder geval minder inspirationeel dan vorig jaar. Geen Linda Stone, Simon Guild of Joseph Jaffe. Geen John de Mol waar de zaal voor uitpuilde. Het niveau van presentaties vond ik minder, zo waren de presentaties van animators vooral het aanklikken van de showreel.

Jammer genoeg voor de mensen in de file leverde het eerste uur eigenlijk nog het meeste vuurwerk. De discussie tussen Weinberger (alles is divers, de waarde van informatie groeit met de discussie over de informatie) en Keen (weg met de verheerlijking van het amateurschap) leverde een waardevol kijkspel.

Verder was hacker Pablos vermakelijk en ook de resultaten van het India project mooi om te zien. Maar nieuwe inspiratie bracht het niet.
Eigenlijk was alleen de ingelaste presentatie van Stephana Broadbent van Swisscom interessant. Zij staat morgen geprogrammeerd maar ving een gat op dat ontstond door het te laat komen van de KPN man (die overigens een schaamteloze bedrijfspresentatie weggaf).

Zij legde een interessante visie neer op basis van onderzoek. Mensen gebruiken meer en meer media naast elkaar. En dat kunnen ze doen door de media op de achtergrond te gebruiken. Het aanbieden van meer interactiviteit, van meer eigen sturing in de media is in tegenspraak met deze ontwikkeling.

Helaas kan ik de vrijdag niet gaan, en zal ik dus niet kunnen beoordelen of die meer inspiratie oplevert. In ieder geval schijnt de weersvoorspelling goed te zijn, zodat je altijd nog op een terras kunt belanden en goed kan bijpraten.

Published by

iskandr

I am a design director at Structural. I curate and organize ThingsCon Netherlands and I am chairman of the Cities of Things Foundation. Before I was innovation and strategy director at tech and innovation agency INFO, visiting researcher and lab director at the Delft University of Technology coordinating Cities of Things Delft Design Lab.

2 thoughts on “Picnic dag 1; waar is de inspiratie?”

 1. Jammer dat het tegenvalt, maar de highlight die je noemt is zeker een interessante.

  “Zij legde een interessante visie neer op basis van onderzoek. Mensen gebruiken meer en meer media naast elkaar. En dat kunnen ze doen door de media op de achtergrond te gebruiken. Het aanbieden van meer interactiviteit, van meer eigen sturing in de media is in tegenspraak met deze ontwikkeling.”

  Ik denk dat één mogelijk antwoord het denken in mediasystemen, niet losse media is. Daarbij kun je werken met een mix aan hoog- en laaginteractieve vormen die elkaar complementeren en in elkaar overvloeien. Afhankelijk van de context (tijd, plaats, device, etc.) is de één of de andere gewenst.

  Een simpel voorbeeld is het werk dat Schulze & Webb onlangs op hun blog presenteerden rondom mobiele media voor de BBC. Eén van de concepten waar ze mee kwamen was Ambient Eastenders – een soap waar je nog minder aandacht aan hoeft te besteden dan nu al nodig is.

 2. Ik had best een leuke dag hoor, alleen het plenaire programma donderdag viel me tegen. Na het terugkijken van wat video’s etc. heb ik nog wel wat interessants gezien.

  Mooie voorbeeld inderdaad. Ik geloof daar natuurlijk ook erg in; het aanbieden van de juiste vorm op het juiste moment. Echte vorm ‘Virtuele Warmte’.

  En ik denk ook dat de interactieve media geen vervanging zullen zijn, maar bij de bestaande vormen zullen komen. We voegen er interactieve elementen aan toe. En de samenstellers zullen niet alleen meer de professionele zijn.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s