Wordt Twitter de nieuwe Jaiku?

Dat klinkt wellicht als een vraag van een jaar geleden. Want toen Jaiku en Twitter nog min of meer even populair waren, was vergelijken zinvol. Sinds Jaiku na de overname door Google in ontwikkeling is stilgestaan heeft Twitter een grote vlucht genomen. Waarbij de laatste maand er een echt tipping point lijkt te worden bereikt.

Maar waarom dan toch de vraag? Waar Jaiku zich in onderscheid zijn twee dingen. Als eerste is Jaiku is meer een lifestream waar alle feeds en andere persoonlijk dynamische sites in worden samengebracht. Flickr, Last.fm, Upcoming, etc. Jaiku is veel meer een profilering van je online identiteit. Twitter is een communicatietool, een virtuele kroeg en een voortdurende brainstorm. Waar het contact tussen de twitteraars het meeste meerwaarde oplevert.

Een ander verschil is te vinden in de oorsprong van Jaiku: een client voor de mobiele telefoon. Jaiku was eerst een uitbreiding van je contactlijst in de mobiele telefoon waar locatieinformatie aan werd toegevoegd. Jaiku gebruikt daarvoor de celinformatie van het mobiele netwerk: je vult zelf als gebruiker een id toe aan een cel en als je terugkomt op die plek wordt dat direct herkend en toegevoegd aan je Jaiku bericht. Plazes werkt ook zo.

Nu is er sinds deze week een (erg mooie) twitterapplicatie voor de iPhone uit – Twinkle – die de locatieinformatie die uit de cellen en wifi-hotspots wordt gehaald, koppelt aan de tweets. Elke tweet die via Twinkle wordt ingevoerd bevat ook de informatie waar je de tweet maakt.
Daarnaast kun je ook op locatie de tweets bekijken; de ‘Near Me’-functie.
Het is een logische mashup. Het geeft een extra dimensie, maar je kunt bovendien ontdekken of er een twittervriend in de buurt is.

Het is nog niet helemaal perfect. De locatieinformatie is nog wel erg grof. Nog niet op celniveau maar op stadniveau. En de ‘Near Me’ functie is niet te beperken tot de eigen friends. Maar het is zeker een interessante stap richting een trend waar locatiecontext belangrijk gaat worden in gebruik van online diensten. En ik wacht nog op de eerste Google Map integratie waarmee mijn Tweetpad te volgen is…

Published by

iskandr

I am a design director at Structural. I curate and organize ThingsCon Netherlands and I am chairman of the Cities of Things Foundation. Before I was innovation and strategy director at tech and innovation agency INFO, visiting researcher and lab director at the Delft University of Technology coordinating Cities of Things Delft Design Lab.

2 thoughts on “Wordt Twitter de nieuwe Jaiku?”

  1. Ik ben zelf de laatste tijd inderdaad ook meer gaan Twitteren maar gebruik Jaiku ook nog steeds wel. Dat is trouwens niet zozeer door de mashups die er rond Twitter ontstaan maar gewoon omdat er inmiddels meer bekenden op Twitter zitten dan op Jaiku.

    Ik ben wel erg benieuwd naar wat de migratie naar de Google App Engine voor Jaiku gaat betekenen!

  2. Je hebt natuurlijk helemaal gelijk, bottom line gaat het er om waar je de meeste vrienden hebt.

    Ik ben ook heel benieuwd naar de Google-Jaiku integratie, vooral in Android.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s