Op naar The Next Web

Een week geleden vond de conferentie ‘The Next Web‘ plaats in Amsterdam. Twee dagen lang sprekers en veel startups die hun nieuwe initiatieven presenteerden. De sfeer op de conferentie was erg goed. Geïnspireerd en vol ideeën. Nog nooit heb ik een conferentie in Nederland meegemaakt waar zoveel over geblogd, getwitterd, geqikt, geinterviewd is. Maar gaf de conferentie ook het antwoord op de vraag wat The Next Web is?

Ja en nee. De spreker brachten niet hele nieuwe verhalen. En sommige start-ups waren al behoorlijk gevestigd. Maar de voorzitter van Techcrunch gaf een goede aftrap. Als thema benoemde hij ‘Blown up the Web’ wat naadloos aansluit op onze visie bij Info.nl van de Exploding Website, waarbij we geloven dat online dienstverlening zich niet moet beperken tot de website, maar over alle verschillende kanalen en vormen heen wordt ontwikkeld. Maar daarover een andere keer meer…
Complete verslagen van de sprekers zijn elders te vinden (bv. hier, hier), in het kort hier de boodschappen van de verschillende sprekers:

Adeo Rossi van TheFunded.com waarschuwde bij zijn aftrap alle startups vooral op te passen voor de mooie worden van investeerders.

Open up; heb vertrouwen in je gebruikers. Dat is het betoog van Wikia‘s Gil Penchina, die niet alleen de content door de community laat beheren, maar ook het design.

Go to were the action is zei Khris Loux van JS-Kit. Stop met adverteren en SEO, maar breng je sitefuncties naar de plekken waar de gebruikers zijn.

Do what you really like vond Kevin Rose van Digg. En heb daar plezier in voegde Leah Curver van Pownce toe. Digg is een massamedium geworden waar de pareltjes ondersneeuwen. Een nieuw systeem van profielfilteren moet dat veranderen.

Op naar een internet van slimme datarelaties betoogt Nova Spivack van Twine. Het semantisch web – of liever dataweb – verbindt niet alleen mensen, maar ook dingen. Het semantische web is het derde decennium in de ontwikkeling van het web waarbij de ontwikkelingen vooral aan de achterkant plaats zullen vinden.

Blog en Qik pionier Robert Scoble stelt dat het grote verschil van de online ervaring van nu met die van een paar jaar geleden zit in de vrienden. Niemand heeft tegenwoordig meer dezelfde beleving van een site doordat je allemaal je eigen set met vrienden hebt, en de bijdragen van die vrienden essentieel zijn voor je beleving.

Werner Vogels van Amazon sprak over de verschuiving van een push naar een pull internet. Naar just in time resources, betalen van gebruik. Het loslaten van controle is belangrijk.

Garreth Camp van StumbleUpon gaf een uitputtende lijst met vormen van zoeken. Maar als belangrijke ontwikkeling ziet hij de verschuiving van search naar discovery. Waarbij recommendation wordt toegevoegd aan het zoeken. Beyond page rank via profielfiltering.

Chris Saad van dataportability.org onderbouwde de weg naar een open wereld. Waarbij API’s niet gelijk staan aan dataportabiliteit, want het gaat ook om het gelijktrekken van de gebruikservaring. Microsoft, Facebook en Google doen daarin goede stappen.

Van alle startups die zich presenteerden zijn een paar het noemen zeker waard.

  • Introniche biedt een marktplaats voor barterdeals, brengt partijen bij elkaar die op zoek zijn naar cross-promotion.
  • Zilok heeft een zeer slim concept waar je elkaar dingen kunt verhuren.
  • Het bekende Wakoopa liet zijn Last.fm voor software nog een keer zien.
  • Bemba maakt het mogelijk een interessante site direct te delen via sociale netwerken als Twitter en Hyves.
  • Twingly koppelt artikelen van een nieuwssite aan blogposts over hetzelfde onderwerp
  • Hoera liet een mooi dashboard zien van managementinformatie over activiteit van merken in sociaal netwerken
  • Soocial biedt een gesynchroniseerd bijhouden van contacten.

Als je al iets kunt concluderen over de volgende stappen waar het web heengaat zal dat te maken hebben met een slimmer web, waar de activiteiten in de sociale netwerken een plek zullen krijgen in het kunnen vinden van de gewenste informatie. En waar het gebruik het karakter van de beleving bepaalt.

Daarbij open zijn, niet op zoek naar de lock-in’s maar naar de waarde van gebruik vertalen naar businessmodellen. Het sociale netwerk heeft zich gevestigd als het startpunt van de nieuwe mogelijkheden. Tekenend daarbij is het publicatiemodel van de conferentie zelf; iedereen kon de conferentie live volgen via de streams, wat 20.000 mensen deden. De 700 mensen in de zaal betaalden voor de meerwaarde van de verbondenheid met elkaar.

Published by

iskandr

I am a design director at Structural. I curate and organize ThingsCon Netherlands and I am chairman of the Cities of Things Foundation. Before I was innovation and strategy director at tech and innovation agency INFO, visiting researcher and lab director at the Delft University of Technology coordinating Cities of Things Delft Design Lab.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s