De nieuwe slag van Apple

Afgelopen 22 mei presenteerde Christian Lindholm op The Web and Beyond zijn visie over social computing. Hij illustreerde dat aan de hand van de Asus Eee PC die hij een gouden toekomst voorspelde. Dat zou wel eens net zo’n succes kunnen worden als Apple heeft geboekt. Gisteren heeft Apple weer een sprong voorwaartst gemaakt. En dan doel ik niet op de nieuwe iPhone die alles doet wat werd verwacht, maar op het nieuwe MobileMe.
Hiermee zet Apple een nieuwe standaard in cloud computing en boort daarbij een nieuwe geldstroom aan.

Wat doet MobileMe? Het brengt al je data naar de cloud. Dat betekent dat alle gegevens die je beschikbaar wil hebben als je je mobiele leven leeft, altijd bij de hand hebt. Denk aan afspraken of contactinformatie. Maar ook foto’s die je maakt. En met 20 Gig opslagcapaciteit kun je ook heel wat documenten in de cloud stoppen.
Maar het doet nog meer dan het beschikbaar maken. Het synchroniseert alles ook continu tussen alle devices. Een afspraak maken op je werk-PC wordt direct zichtbaar op je iPhone.

De belangrijkste sprong voorwaarst die wordt gemaakt zit in de gebruikservaring. Daar ligt Apple’s kracht altijd al; kijk naar wat ze met de telefoon-ervaring op de iPhone hebben gedaan. MobileMe is een web-gebaseerde omgeving die exact te gebruiken is als een desktop applicatie. Met dingen als verslepen van bestanden of het browsen door foto’s.

Met de introductie van MobileMe voegt Apple iets wezenlijks toe aan de iPhone; naast always online zijn we ook altijd always insync. MobileMe moet een belangrijk onderdeel worden van het verdienmodel van Apple. 99 dollar per jaar kost het. Daarmee is de prijsverlaging van de iPhone van 200 dollar al weer een beetje terugverdiend.

Published by

iskandr

I am a design director at Structural. I curate and organize ThingsCon Netherlands and I am chairman of the Cities of Things Foundation. Before I was innovation and strategy director at tech and innovation agency INFO, visiting researcher and lab director at the Delft University of Technology coordinating Cities of Things Delft Design Lab.

One thought on “De nieuwe slag van Apple”

  1. Maar ook MobileMe is veel te duur. Ik snap niet dat Apple het niet goedkoper maakt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s