Virtual gated communities

In twee blogposts van Marjolijn en Mark vandaag wordt vanuit een verschillende insteken gekeken naar een mogelijke toekomstige ontwikkelingen van social communities. Waar ik in beide insteken aansluitingen zie bij een gevoel dat ik heb over een mogelijke beweging naar virtual gated communities. Zie ook mijn voorstel voor een proposal voor Reboot.

Wat bedoel ik met de virtual gated communities? In het huidige decennium van internetontwikkeling staan de sociale netwerken centraal. Het communiceren en delen van ervaringen is key. Op z’n best gebeurt dat rond een bepaald onderwerp met een bepaald doel. Vaak wordt een community gelijkgeschakeld met de tool. Denk aan Hyves, Twitter of Flickr. Maar dat zijn natuurlijk slechts de tools waarmee de communities zich aan elkaar kunnen binden. De community ontstaat binnen een dergelijk systeem op basis van een gedeeld gespreksonderwerp of doel.

Wat je ziet is dat de communities in staat zijn hele nieuwe samenstellingen van connecties bij elkaar te brengen. Nieuwe vriendschappen ontstaan. Die communities worden hechter en krijgen connecties met andere plekken, met de fysieke wereld. De communities gaan ook een steeds belangrijkere rol spelen als blik op de wereld. Ze filteren de informatie, het is de eerste plek waar je op zoek gaat.

Het leven online zal steeds plaatsvinden in verschillende van dergelijke communities. Je kunt in verschillende communities zitten, elk met een eigen profiel. Het digitale landschap is niet meer een verzameling van computers waarmee je iedereen kan bereiken, maar een verzameling van connected gebruikers in de communities.

De communities worden daarmee ook interessant voor ongewenste indringers: community spam. Dat is een van de redenen voor communities om zich gecontrolleerd open te stellen voor de buitenwereld. Waar je de poort op slot kunt doen of alleen maar na authenticatie open gaat. Daarmee zijn de virtuele gated communities geboren.

Twee aspecten zijn interessant om verder over te denken:
– als de communities op slot gaan, heeft dat dan geen invloed op de aanwas van vers bloed en daarmee kennis
– hoe kun je als buitenstaander een community betreden? Zeker voor commerciele partijen zal het internetkanaal zo maar minder ruimte gaan bieden om de boodschap kwijt te kunnen. Hoe zorg je ervoor dat de mensen in de community blijft kunnen gebruiken.

Deze aspecten zal ik een volgende keer verder proberen uit te diepen.

Published by

iskandr

I am a design director at Structural. I curate and organize ThingsCon Netherlands and I am chairman of the Cities of Things Foundation. Before I was innovation and strategy director at tech and innovation agency INFO, visiting researcher and lab director at the Delft University of Technology coordinating Cities of Things Delft Design Lab.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s