Hyves maakt Jaiku succesvol

Op de Mobile Monday van afgelopen 1 september presenteerde Yme Bosma de toekomstvisie van Hyves. En die ging natuurlijk ook over mobiel. Hij gaat er vanuit dat er in de komende vijf jaar een volledige kanteling van gebruik zal zijn van PC naar mobiel. Logisch als de kern van je bestaan gaat over communicatie.

Ze hebben een nieuwe mobiele applicatie ontwikkeld die binnen enkele maanden uit de alphafase moet zijn. Als je hoort wat de features zijn dan kun je alleen maar concluderen dat ze heel goed hebben gekeken naar de oorspronkelijke versie van Jaiku. Niet de website en Twitter adept die het nu is, maar de mobiele applicatie die een merge was met het contactboek.

De kern van de nieuwe Hyves applicatie lijkt te worden gebouwd rond de contactenlijst in Hyves, ze willen een communicatiehub worden, en hopen natuurlijk een applicatie te bouwen die de mobiele gebruiker als startpunt gaat gebruiken. En net als bij Jaiku is het idee dat deze contacten worden verrijkt met allerlei locatiegerelateerde diensten.

Interessante toevoeging is de bluetooth scan van je omgeving die toevoegen. Ik neem aan dat ze die op basis van Roomware bouwen en dat beloofd dan een mooie functie te worden. Waar Nokia vergeefs in 2005 een dergelijke functie introduceerde een aantal jaar geleden, denk ik dat Hyves wel een grote kans heeft dit succesvol te introduceren.

Want dat is natuurlijk de interessante vraag: waarom zal Hyves het wel lukken waar Jaiku en Nokia faalde. Dat is de voorsprong van de gebruikersgroep. De Jaiku toepassing was magisch, maar met maar een of twee andere gebruikers in je vriendengroep schiet de dienst niet op. De gigantische installed base van Hyves zal daarmee deze diensten wel relevant kunnen maken.

En daarmee zal de eigenlijke strategie van Hyves nog kansrijker kunnen worden. Uiteindelijk zal het businessmodel van Hyves draaien om het vullen van de relevante profielen van de gebruikers. Voor leveranciers van gratis functionaliteit is het bedenken van toepassingen die de profielen van gebruikers verrijken de essentie van het bestaan. De mobiele applicatie is daarin uiteraard van onschatbare waarde.

De vraag daarbij is of ze het ook gaat lukken om het profiel door de gebruikers ook als indentiteitshub te gaan gebruiken in andere online toepassingen. Dat vraagt nog een volgende stap: compatabiliteit en openheid van de profielen voor de gebruiker.

Published by

iskandr

I am a design director at Structural. I curate and organize ThingsCon Netherlands and I am chairman of the Cities of Things Foundation. Before I was innovation and strategy director at tech and innovation agency INFO, visiting researcher and lab director at the Delft University of Technology coordinating Cities of Things Delft Design Lab.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s