Waarom OS de ultieme driver zijn van online tv kijken

Ik ben geen groot sportfanaat, in tegendeel. Maar de ontwikkelingen rond het online TV-kijken rond de Olympische Spelen volg ik op de voet. Het is interessant hoe populair de internetuitzendingen van de Spelen zijn. De getallen na de eerste paar dagen zijn al veelbelovend. Ik denk dat dit een trend kan zijn die zich wel eens flink zou kunnen doorzetten en de OS een ultieme driver blijven van online tv kijken dat uiteen gaat vallen in drie soorten kijkgedrag.

Er zijn verschillende redenen te verzinnen waarom het online kijken juist bij de Olympische Spelen goed gaat gebeuren.

Een van die redenen is natuurlijk de zeer goede Olympische website van de NOS. Daarbij bieden ze ook nog een mobiele site die samen een totale online kijkbeleving in optima forma biedt. Erwin Blom geeft daarvan een goede recensie op zijn blog waar ik het helemaal mee eens ben.

Daarbij speelt ook mee dat het tijdstip van de sporten, zeker door-de-week, het uitgesteld kijken in de hand werkt. De meeste mensen kunnen niet live kijken en zullen op zoek gaan naar de favoriete fragmenten.

Daarbij zijn we natuurlijk onderhand behoorlijk gewend aan het raken met de mogelijkheden van uitgesteld kijken. Via uitzendinggemist, en zeker ook via het steeds populairder wordende digitaal tv-kijken.

Wat volgens mij nog een belangrijk verschil is met andere evenementen is de aard van de Olympische Spelen. In tegenstelling tot het Europese voetbal bijvoorbeeld is het veel minder een live TV kijk event. Doordat er zijn veel meer sporten met veel meer geinteresseerden. Het leent zich veel meer voor een longtail kijkgedrag waar je super persoonlijk je eigen spoorboekje samen wil stellen. Daar speelt de NOS-site mooi op in.

Het is ook een mooie uiting van TV-kijken zich zal kunnen ontwikkelen, en zich al aan het ontwikkelen is. Er ontstaat een duidelijke scheiding tussen liveTV, socialTV en personalTV.

De enige manier om nog grote groepen kijkers tegelijkertijd te trekken zal door liveTV kunnen. Omroepen zullen steeds meer proberen het live aspect uit te buiten. Daarnaast worden ze producenten van content voor socialTV en personalTV.

PersonalTV is alles wat je alleen of met je gezin thuis bekijkt on-demand. Dat aanbod zal steeds geavanceerder worden. Persoonlijker via profieladvisering. Profilering van contentaanbieders zal steeds sterker worden om de herkenbaarheid te maximaliseren zodat kiezen makkelijk wordt. Een nieuw soort verzuiling.

SocialTV zal uiteindelijk de meest dominante vorm worden. Mensen gaan vanuit de eigen community kijken. Er ontstaat een impuls van iemand in de community en andere gaan volgen. Dat gebeurt nu al in Twitter. Bij Zomergasten en bij Dragons Den zijn voorbeelden. Maar ook bij het posten van een Youtube link die leidt tot allerlei nieuwe suggesties of het bespreken van een TED-film.
De komende tijd zullen sociale tools worden toegevoegd aan digitale tv om deze kijkers te faciliteren en zal vast een omgeving ontstaan die de overgang van PersonalTV naar SocialTV vloeiend faciliteert.

De angst dat door de afkalving van het massamedium TV reclamegelden onder druk komen te staan is niet nodig. Google heeft bewezen heel goed op andere manieren massa te kunnen creëren, en elk gekeken beeld zal een context nodig blijven hebben.

De Olympische Spelen zullen een eerste proeve zijn van deze driedeling. De website biedt een optimale tool voor PersonalTV. SocialTV ontstaat nu al in Twitter en zal vast nog verder groeien de komende weken. En hier en daar zal LiveTV nog steeds bestaan als we op een gunstig tijdstip voor goud strijden.

Published by

iskandr

I am a design director at Structural. I curate and organize ThingsCon Netherlands and I am chairman of the Cities of Things Foundation. Before I was innovation and strategy director at tech and innovation agency INFO, visiting researcher and lab director at the Delft University of Technology coordinating Cities of Things Delft Design Lab.

4 thoughts on “Waarom OS de ultieme driver zijn van online tv kijken”

  1. Goed artikel en interessante blog. Opmerking over bovenstaande: is PersonalTv (straks) niet per definitie Social? aangezien we content steeds meer kiezen in omgevingen waar profiling, tagging, rating etc een belangrijke rol spelen, baseren we onze keuze steeds meer op de keuze van gelijkgestemden.

    Grt
    Jurgen

  2. Dank Jurgen. Ik ben het met je eens dat de twee dicht bij elkaar liggen. PersonalTV is ook sociaal, al is het maar omdat het vaak in de huizelijke kring plaatsvindt. En de suggesties in de EPG’s vanuit profilering wordt uiteraard gevoed door andere kijkers.

    Maar het verschil wat ik wil aangeven is dat bij SocialTV de start van een kijkmoment ligt in de community en niet bij het eigen initiatief zoals bij een PersonalTV kijkmoment. Maar inderdaad, de mechanismes erachter zijn zeer sociaal!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s