De toekomst van de impuls shuffle

Het is een principe dat al een tijdje bekend is. De Pandora muziekdienst was een van de eerste bruikbare toepassingen, je kiest een nummer dat je leuk vindt en de slimme algoritmes voorspellen de volgende muziekjes. Last.fm doet het ook, en sinds kort is het onderdeel van iTunes en de iPods met de functie Genius. Interessant wordt het dat er ook geluiden zijn dat Apple TV ermee wordt uitgerust en dat het verder gaat dan alleen muziek. Daarmee wordt een nieuw type mediagebruik zichtbaar; de impuls shuffle.

Nog even het principe. Het is heel simpel. Je bedenkt waar je zin in hebt aan de hand van een keuze voor een nummer. Vervolgens zorgt de dienst ervoor dat je een playlist krijgt die in dezelfde sfeer wordt opgebouwd. Dat gebeurt op verschillende manieren:

  • Pandora heeft een wetenschappelijk model ontwikkeld om muziek te ontrafelen en zo nummers met elkaar te verbinden. Dat levert suggesties van muziek die je nog niet kende, maar je vaak wel leuk vindt.
  • Last.fm analyseert je luistergedrag en koppelt via collaborative filtering andere muziek. Daarbij is het sociale netwerk dus cruciaal.
  • Genius kijkt naar de eigen muziek in iTunes en maakt een playlist op basis van gelijkheid. Zonder de kennis van het netwerk en zonder suggesties van nieuwe muziek dus.

Hoewel heel verschillend vind ik zelf het belangrijkste aspect dat je niet meer van te voren een selectie van muziek moet maken, of steeds weer een keuze moet maken als de muziek is afgelopen en dat je toch een heel passend lijstje krijgt. Een keuze is genoeg. Genius werkt fantastisch in plaats van de aloude shuffle op de iPod.

Daarbij ontstaat bovendien een nieuwe fase als Apple inderdaad de AppleTV ook met Genius gaat uitrusten. En dan dus videomateriaal ook op die manier aan elkaar zou kunnen gaan koppelen. Dat zou voor een belangrijke impuls kunnen geven aan het on-demand TV-kijken. Het aanbod van programma’s wordt steeds groter en ik heb al eens betoogd dat dit het interactief kijken in de hand gaat werken. Het blijft echter een heel gedoe om een relevant avondprogramma samen te stellen uit 200 zenders. Dat blijft toch wat lukraak zappen. Met een Geniusfunctie zou je aan het begin van de avond voor een programma kunnen kiezen dat bij je stemming past en vervolgens wordt de rest van de avond samengesteld uit het totale aanbod.

Wat dan interessant zou zijn is om wel de slimheid van profielen toe te voegen. Zoals Pandora zich aanpast als je aangeeft of een nummer inderdaad wel of niet past. Maar dat ook zijn dat je ondanks je Geniuslijst wel altijd wil afsluiten met Paul & Witteman. 

En natuurlijk het sociale effect. Het is geen echte Geniusfunctie omdat je de database van programma’s niet zelf hebt gekozen, maar moeten worden gekoppeld vanuit een onbekende lijst. De kracht van het netwerk kan worden ingezet om logische koppelingen te maken.

In deze toekomste situatie waarin we allemaal via de impuls shuffle modus naar TV gaan kijken zal current en social TV nog belangrijker worden om mensen te binden.

Published by

iskandr

I am a design director at Structural. I curate and organize ThingsCon Netherlands and I am chairman of the Cities of Things Foundation. Before I was innovation and strategy director at tech and innovation agency INFO, visiting researcher and lab director at the Delft University of Technology coordinating Cities of Things Delft Design Lab.

2 thoughts on “De toekomst van de impuls shuffle”

  1. ” Genius kijkt naar de eigen muziek in iTunes en maakt een playlist op basis van gelijkheid. Zonder de kennis van het netwerk en zonder suggesties van nieuwe muziek dus. ”
    Volgens mij las ik in de voorwaarden dat ze ook kijken naar de playlisten en gebruik van andere I-tunes gebruikers. Dus ook externen maken volgens mij jouw genius slimmer.
    Ben wel benieuwd naar die TV functie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s