De echte nieuwe media

We noemden online media vaak ‘nieuwe media’. Dat kan natuurlijk allang niet meer, want zo nieuw is het niet; het is volledig ingeburgerd. Bij het lezen over de berichten over de 300 miljoen downloads van de 10.000 apps in de iPhone app-store moest ik denken dat we best weer wat media als nieuwe media kunnen definiëren.

Die apps dus. Dat de apps de driver van mobiel internet zouden worden, daar was ik in 2006 al van overtuigd. Maar we kunnen dat verder trekken en die apps beschouwen als medium. Is dat dan een medium zoals print, tv of radio, de media van welleer? Ja, maar wel anders. Je kunt er niet op adverteren, maar je ziet wel al een paar merken die via apps hun merk onder de aandacht brengen. Zoals Audi. Maar natuurlijk ook de gewone advertentieruimtes in gratis apps zoals Twitterific.

Een ander nieuw medium dat al een tijdje rondwaart is natuurlijk de game. In-game adverteren is iets dat al een tijdje plaatsvindt en grote belofte wordt genoemd.

Het is natuurlijk wel zaak op een andere manier naar adverteren te kijken, of beter, het geen adverteren meer te noemen. Brand placement via relevant brand experiences klinkt als een beter idee. Je moet als merk niet alleen maar je gezicht laten zien, je moet onderdeel worden van het gebruik. En nog beter, de waarde die je als product vertegenwoordigt omzetten naar een ervaring. Kijk naar de Audi driving experience.

Waar gaat dit naar toe? De apps zullen multiplatform worden, dus ook op de Blackberry en Android gaan draaien. Ze zullen daarbij gebruik gaan maken van de mogelijkheden om met anderen te connecten en zo een nog intensievere beleving te genereren. De beleving van een merk zal over de verschillende online media worden verspreid en zal in één verhaal worden ervaren. Als het merk het goed doet.
Een exploding strategie noemen we het, als je de dienstverlening vertaalt naar online dienstverlening over allerlei kanalen heen. Maar het is dus interessant dit ook vanuit een media-insteek te bekijken. Exploding online diensten worden zo de nieuwe media.

Published by

iskandr

I am a design director at Structural. I curate and organize ThingsCon Netherlands and I am chairman of the Cities of Things Foundation. Before I was innovation and strategy director at tech and innovation agency INFO, visiting researcher and lab director at the Delft University of Technology coordinating Cities of Things Delft Design Lab.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s