Context bewuste etiquetten

In de Wired van de maand staan twee artikelen die op zich niks met elkaar te maken hebben maar volgens mij wel aan elkaar gekoppeld kunnen (en moeten) worden.

De column van Steven Levy gaat over de sociale druk die ontstaat bij het gebruik van sociale media om te delen. Als je echt mee wil doen in een actieve community moet je wel delen.

Daarnaast gaat het hoofdartikel over de rol van GPS en de invloed op ons leven en gedrag. Het delen van je locatie kent dezelfde eigenschappen als van content in een sociale omgeving. En levert hele nieuwe ‘conflicten’ op. Wil je wel altijd je locatie delen en als straks alles automatisch een locatie meestuurt hoe ga je daar mee om? Zoals Tom Coates, de man achter Fireeagle van Yahoo! mooi zegt: you need to have the right to lie about your location.

We zullen een nieuwe gedrag moeten gaan ontwikkelen, een nieuw vorm van etiquetten. Wanneer deel je wel of niet je locatie en met wie? Een van de applicaties voor de Adroid die in het Wired artikel wordt beschreven is Locale en die speelt daar op een bepaalde manier op in. Je kunt voor verschillende locaties specifieke instellingen maken. Wel of geen ringtone, een tweet sturen, een wallpaper aanpassen.

Wat daar dus nog aan toegevoegd gaat worden is de mate van delen van je locatie. Dat wordt vast en zeker een standaard-instelling in alle context-bewuste sociale applicaties.

Published by

iskandr

I am a design director at Structural. I curate and organize ThingsCon Netherlands and I am chairman of the Cities of Things Foundation. Before I was innovation and strategy director at tech and innovation agency INFO, visiting researcher and lab director at the Delft University of Technology coordinating Cities of Things Delft Design Lab.

One thought on “Context bewuste etiquetten”

  1. Goed gezien inderdaad =) Moest n.a.v. je stukje denken aan ENUM.

    http://www.enum.nl/nl/wat-is-enum/hoe-werkt-het.html

    Mijn samenvatting van Enum: “een systeem met jouw eigen 06-nummer als vast IP-adres en via een DNS door jezelf in te regelen.

    Je kunt met (nog niet bestaande applicaties) in principe automatisch je DNS-record on the fly aanpassen. Ben je bijvoorbeeld op een snelweg? (GPS coordinarten via Google verkregen) dan inkomende telefoontjes graag naar mijn voice-mail. Ben even niet bereikbaar!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s