De kracht van de g1

Sinds een week heb ik een G1 telefoon als test in gebruik. Als iPhone-gebruiker is het interessant om te kijken hoe deze nieuwe telefoon zich verhoudt tot de iPhone, maar veel interessanter is het om te kijken naar de toekomstige ontwikkelingen door het nieuwe Android besturingssysteem.

Over het toestel zelf kan ik kort zijn: dat is nog niet goed. Je merkt aan alles dat het geen af toestel is. Een wereld van verschil met een iPhone, waar over alles is nagedacht. Bij het gebruik van de G1 raak ik steeds verward tussen een actie op het touchscreen en een van de knoppen. Je kunt maar beter geen touchscreen gebruiken. Dat wordt nog versterkt doordat de gevoeligheid van het aanraken slecht is wat veel irritaties oplevert. Zie ook deze recensie.

Maar goed, daar gaat het niet om. Er komen dit jaar naar verluid tientallen nieuwe toestellen die Android draaien en daarbij zullen vast ook goede exemplaren zitten die wel goed over het gebruik hebben nagedacht. Ondertussen worden er door deze eerste generatie wel al een bak aan applicaties ontwikkeld. Aangejaagd door het succes van de iPhone-apps waar al zo’n 500 mln downloads zijn gedaan van de 15.000 apps (dus gemiddeld ruim 30.000 per applicatie). Voor de Android zijn er nu een kleine duizend en dat groeit snel, zeker omdat in tegenstelling tot de iPhone het een open source ontwikkelplatform is.

Het Android besturingssysteem heeft al een aantal interessante applicaties opgeleverd die het gebruik van de telefoon als medium veranderen.

Zo wordt augmented reality bereikbaar voor de massa. Leg een laag met virtuele gegevens over de werkelijkheid heen en lever zo extra informatie. Wikitude deed dat met toeristische informatie over een stad, onttrokken uit Wikipedia. En de ING heeft een eerste merkgerichte applicatie gemaakt waar de geldautomaten te ontdekken zijn door met de ‘virtuele bril’ die de telefoon is rond te kijken.

Shopsavvy maakt prijsvergelijken makkelijk. Een applicatie die door het scannen van de streepjescode van een product je direct informatie geeft waar die goedkoop in de buurt te koop is en wat de reviews zijn. Allemaal informatie uit ‘the cloud’ met gegevens.
Het is afwachten totdat daar door lokale winkeliers op wordt ingespeeld.

Google heeft bovendien Latitude geïntroduceerd vorige week. Daarmee kun je van je contacten zien waar ze op dit moment uithangen. Op basis van de plek van je telefoon, op de plek van je telefoon, gebruikmakend van de GPS-functie. De grap is natuurlijk dat daarmee de telecom-providers buitenspel worden gezet die tot nu toe het monopolie op locatiegegevens van telefoongebruikers hadden. Het is een voorbode van nieuwe mogelijkheden om diensten op basis van je locatie te ontwikkelen. Overigens is Latitude nog niet beschikbaar voor de G1, maar komt bij de volgende update.

Een ding moet Google nog regelen me de Android telefoons; de zakelijke markt bedienen met Exchange ondersteuning. Het is nu nog niet mogelijk om de Android telefoon te syncen met het bedrijfsnetwerk zoals dat met een Blackberry of iPhone wel vlekkeloos werkt. Dat kan nu alleen via omwegen via Google Calendar. De vraag is welke strategie ze daarin kiezen; zien ze het als push voor de Google-Office-suite die zo meer en meer onmisbaar wordt, of sluiten zich aan bij de nu geldende defacto standaard van Microsoft. Dat wordt interessant om in de gaten te houden.

Al met al gaat Google ongetwijfeld een nieuwe markt veroveren met Android. Daarmee wordt de kernbusiness van Google geholpen: de profielendatabase van alle mensen op de wereld wordt verrijkt met locatiegegevens. Deze zal zeker worden uitgenut door nog specifiekere GoogleAds. Niet voor niks kun je niks met een GooglePhone zonder een Google-account gekoppeld te hebben. De volgende stap is om de rest van onze context te leren kennen zoals onze stemming en doel van dat moment. Benieuwd hoe ze dat gaan doen.

Published by

iskandr

I am a design director at Structural. I curate and organize ThingsCon Netherlands and I am chairman of the Cities of Things Foundation. Before I was innovation and strategy director at tech and innovation agency INFO, visiting researcher and lab director at the Delft University of Technology coordinating Cities of Things Delft Design Lab.

5 thoughts on “De kracht van de g1”

  1. Goed verhaal. Ik ben erg geïnteresseerd in de Augmented Reality (ken je de Sekai Camera van Tonchidot?).

    En je laatste vraag is volgens mij beantwoord met de introductie van Google Sync vandaag. Of niet?

  2. Nou Sync lijkt me meer een cloud-app om je telefoon in sync te houden met al je zakelijke info (contacts, calender). Wel interessant, maar iets anders.

    Ik doel toch meer dat je stemming van het moment wordt gedetecteerd. Ben je vrolijk, uitbundig, koopziek, etc. op een specifiek moment.

  3. Laat die ING app echt alle geldautomaten zien, of alleen die van de ING? In dat laatste geval schiet je er nog niet veel mee op…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s