Neemt Twitter de rol van Digg over?

Ik werd getriggerd door deze post (die me via een retweet op Twitter bereikte) waar veel-diggers worden opgeroepen ook vooral te gaan tweeten omdat de social impact veel groter is. Mij bracht het een andere gedachte: wordt Digg overvleugeld door Twitter en zo ja, wat is daar voor nodig?

Twitter is aan het exploderen en belandt in de vertikale curve van gebruikers. Door de natuurlijk groepsvorming is Twitter niet een centrale dienst, maar zijn het connected communities. Daarbinnen kan een tweet zich razendsnel verspreiden. Bij Digg wordt niet vanuit de community een link verspreid, maar door een massa van eenlingen.

Binnen Twitter is een grote toename te zien van het fenomeen ‘retweeten’. Iemand post een link in zijn eigen community en een ander retweet deze tweet in zijn eigen community. Door de gedeeltelijk overlap verspreid een tweet zich. De statistics van retweeten zijn interessant.

Er onstaan al diensten waar de meest retweeted people te vinden zijn. Dit lijkt dus op de Digg-homepage. Met een kleine stap voeg je een interessante twitteraar aan je community toe.

Ik denk dat de search-functie van Summize een belangrijke invloed heeft gehad op het groeien van Twitter doordat het opeens een source van informatie waarmee vervolgens een dienst werd die buiten de community interessant werd te volgen. Het werd dan ook prompt overgekocht door Twitter.
Het zit er dik in dat dit ook met fenomeen retweeten gaat gebeuren. Een retweet radar als onderdeel van Twitter zou het Digg best wel eens moeilijk kunnen gaan maken.

Published by

iskandr

I am a design director at Structural. I curate and organize ThingsCon Netherlands and I am chairman of the Cities of Things Foundation. Before I was innovation and strategy director at tech and innovation agency INFO, visiting researcher and lab director at the Delft University of Technology coordinating Cities of Things Delft Design Lab.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s