Wearables trigger a new model of pull-marketing

For the Mobile Marketing weblog I wrote a column on the impact of wearables on marketing models. We will have a Personal API that can provide the data we generate by the use of wearables on a permission basis.

Read the post below (in Dutch).

 

Afgelopen week was er week SxSW in Austin. Ik heb dit jaar overgeslagen na een bezoek in 2011 en 2013. Het is een interessante bubbel waar je vooral goed kunt ontdekken welke ontwikkelingen tractie zouden kunnen krijgen. Voorafgaand filosofeerde ik over een paar mogelijke trends, waarvan wearables en privacy de belangrijkste waren. Het lijkt zeker terug te komen als ik de verhalen lees.

Voor mij is het een van de meest interessante aspecten van de wearables. Wat gebeurt er met de data die we gaan produceren met z’n allen. Ik vind het interessant dat de mens steeds meer een bron van data wordt over zichzelf waar hij anderen toegang toe geeft. Ik noem dat Personal API. Een API staat voor een Application Program Interface en zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld met de data uit Tweets analysetools kan bouwen als bedrijf. Heel veel moderne diensten hebben een API. De Personal API maakt het dus mogelijk om voor andere partijen – binnen voorwaarden – gebruik te maken van mijn data.

Wat er gaat ontstaan in de wisselwerking tussen je eigen datacollectie en de publieke data, en welke data je wel en niet wil achterlaten is een groot vraagstuk. Nu nog zie je dat we er geen controle over hebben, denk aan de NSA-activiteiten. Als we die data echter steeds meer dicht bij onszelf laten ontstaan in de wearables en de tussenlaag meer bewust wordt ingericht krijgt de gebruiker meer controle. Het was ook een van de topics bij SxSW.

De commotie rond de ING heeft er alles mee te maken. Is de data die ik als gebruiker van een betaalde dienst (bankieren) gebruik van mijzelf of van de bank. ING geeft de indruk van het laatste, maar veel klanten zijn het daar niet mee eens. Het was voor ING net zo makkelijk geweest om de datatransactie vanuit de klant te laten sturen, dan was er geen ophef geweest, en was de opbrengst voor de ING gelijk geweest.

Ik geloof dat we het komend jaar veel applicaties en diensten zullen krijgen die de gebruiker wel de sturing gaan geven. Een voorbeeld is Exist.io die probeert alle data bij elkaar te brengen. Maar ook tools als Commonsense van Sense-OS proberen data uit sensoren slim bij elkaar te brengen.

Dat betekent voor marketeers dat ze veel directer en persoonlijker contact kunnen zoeken. Permission marketing gaat een nieuwe fase in als we onze eigen Personal API gaan beheren.

Hoe die appjes eruit kunnen zien is ook een van de vragen die we ons stellen bij een hackathon op 9 april in Rotterdam plaatsvindt (en waar ik betrokken bij ben). We staan nog maar aan het begin van deze ontwikkeling, maar de impact lijkt groot te worden. Zeker voor marketeer. Het zou heel interessant zijn als bij de hackathon niet alleen programmeurs en designers meedoen, maar ook een moderne marketeer in een team gaat zitten.

In het marketingvak komt weer focus te liggen bij de gebruiker van de producten en diensten, vraaggestuurd. Pull is echt het nieuwe push, de Personal API zal daarin een van de belangrijke concepten kunnen zijn.

Published by

iskandr

I am a design director at Structural. I curate and organize ThingsCon Netherlands and I am chairman of the Cities of Things Foundation. Before I was innovation and strategy director at tech and innovation agency INFO, visiting researcher and lab director at the Delft University of Technology coordinating Cities of Things Delft Design Lab.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s