2009 het jaar van de waarde

Zoals dat hoort aan het eind van het jaar is het tijd voor een blik vooruit. De twitterscene heeft al een lijstje met voorspellingen gemaakt, hier mijn gedachten.

In 2009 zal de financiële crisis een sterker dieptepunt krijgen dan wellicht verwacht, maar ook zich sneller herstellen onder invloed van een positieve drive in de US met Obama (of is de wens de vader van de gedachte). Onder invloed van de crisis zullen substantiële veranderingen plaatsvinden, en zal flink worden gesneden. De overheid zou zomaar ook een new deal programma kunnen starten rond de digitale infrastructuur en online (overheids)diensten, maar door de trage besluitvorming is dat pas in 2010 daadwerkelijk geïmplementeerd.

Ondertussen is het thema van 2009 de verschuiving van groei en nieuw naar consolidatie, optimalisatie en werkelijke waarde. Anderen hebben het al gezegd, deze vat het bijvoorbeeld mooi samen: “2009: The Flight from Growth to Value”

Een paar gedachten voor 2009 puntsgewijs.

  • Naast het zoeken naar de echtheid en toegevoegde waarde worden middelen gezocht om daar op te sturen. De waarde van relaties zal inzichtelijk worden. Boeken van Tara Hunt en Justien de Marseille beschrijven deze veranderingen die de basis zijn om bijvoorbeeld anders naar de financiële sector te kijken.
  • Organisaties gaan dichter op de klant zitten en laten ze meeontwikkelen als onderdeel van de diensten. Niet als marketingtruc maar als overlevingsstrategie.
  • Mobiel zal verder groeien, maar ook vanuit werkelijk toegevoegde waarde. De mobiele device zal zich langzaam gaan ontwikkelen tot een afstandbediening van de cloud, als eerste komt dat tot uiting in het gebruik van de mobiel om verbonden te zijn met de uitverkoren sociale netwerken. Google G2 zal later het jaar worden geïntroduceerd en zal daar sterk op inspelen. De iPhone wordt verder ontwikkeld als het alternatief op de netbooks met een bluetooth toetsenbord. Een kleinere iPhone gaat een deel van de non-smartphone markt en stimuleert internetgebruik bij deze doelgroep.
  • De sociale netwerken zullen uitdunnen tot er enkele essentiële overblijven. De nieuwe iniatieven gaan verdwijnen, nieuwe ontwikkelingen vinden plaats op het verbinden en gebruikmaken van de winnaars. Facebook en Twitter zijn blijvers en zullen groeien, net als LinkedIn. Twitter zal in de tweede helft een tipping point kunnen bereiken naar de massa. In Nederland maakt Hyves een serieuze stap door zich op te splitsen in verschillende diensten op basis van de community.
  • Ook sociale netwerken krijgen echter  grote financiële problemen en zullen alternatieve inkomstenstromen zoeken. Zo wordt Twitter Pro geïntroduceerd en gaat zijn gebruikers vragen een substantiele bijdrage te doen om in leven te blijven.
  • De advertentiemarkt wordt dit jaar als cashcow gezien, nieuwe ontwikkelingen en modellen gaan in de ijskast. Wel wordt meten eindelijk echt onderdeel van de bedrijfsvoering. Accountability wordt belangrijk. Over de verschillende kanalen heen.
  • Tim O’Reilly verzint tot slot een nieuwe term voor de volgende stap van web 2.0. Geen web 3.0, 4.0 of semantisch web, maar iets met het psysical web, de connectie tussen internet en onze fysieke producten. In 2010 gaat dit vervolgens een serieuzere vlucht nemen.

Allemaal leuk die voorspellingen, maar wat is er eigenlijk terecht gekomen van mijn gedachtes van vorig jaar?Waren zeker niet allemaal correct, maar in de gedachtes erachter blijf ik geloven. Het gaat altijd minder snel dan verwacht; zoals de bekende regel zegt: op korte termijn lijkt het langzamer te gaan dan gedacht, achteraf blijkt het veel sneller te zijn gegaan…

Published by

iskandr

I am a design director at Structural. I curate and organize ThingsCon Netherlands and I am chairman of the Cities of Things Foundation. Before I was innovation and strategy director at tech and innovation agency INFO, visiting researcher and lab director at the Delft University of Technology coordinating Cities of Things Delft Design Lab.

3 thoughts on “2009 het jaar van de waarde”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s